Krajanský dvor 2018
5. Krajanský dvor
6. – 8. júla 2018 v rámci 53. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve
Ponuka 5. Krajanského dvora
Srbsko
- Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny na Krajanský dvor priviedla remeselníkov, ktorí odprezentovali tokárske a stolárske remeslo, výšivky tzv. „predkavých“ košieľ a starodávnu techniku pyrografie - techniku vypaľovania do dreva.
- Matica slovenská v Srbsku sa na podujatí predstavila gastronomickými špecialitami z Báčskeho Petrovca a Hložian. Petrovčania pripravovali “pljeskavice” a klobásy, Hložančania kotlíkový guláš, kotlíkovú fazuľu a rybací paprikáš. Medovníčky a domáce koláče, tiež ručné práce ponúkalo združenie Zlaté remeslá a návštevníkom sa predstavil aj výrobca cirokových metiel z Báčskeho Petrovca.
- Spolok kysáčskych žien ponúkal tradične jedlá kysáčskej kuchyne – kysáčsku sármu, starodávne domáce a kysnuté koláče, tiež kuchársku knihu, ktorá obsahuje návody na prípravu kysáčskych špecialít. Nechýbala ani kysáčska jablkovica, hroznovica, marhuľovica a hruškovica. Spolok ponúkol aj starodávne ručné práce – tkané obrusy, uteráky, šatky...
- Kultúrne centrum Aradáč reprezentovali aradáčske meškárky, ktoré priniesli výšivky, háčkované a tkané veci, suveníry z dreva, skla a sadry, husacie pierka a krídla. Na dvore ponúkali škvarkové bagánike (pagáčiky), tvarohovo, makovo a orechovo rejteša (závin), langoše, pampúchy, cukríny, sadlové koláčiky, medovú pitu, bielu pitu, štangle, trutule, herovke, dobošovú tortu, orechovú tortu, baraní paprikáš a domácu pálenku.
- Asociácia slovenských spolkov žien sa predstavila s dolnozemskou sármou, bosnianskymi lepníkmi, makovými a orechovými závinmi. Vo dvore vyprážala oškvarky a predávala masť. MOMS Bajša ponúkal dolnozemské držky, dolnozemský baraní perkelt s kapustou, dolnozemský gril a tiež dolnozemský žitný dezert s medom.
- MOMS Silbaš do Detvy priniesol tradičné cukrárske remeslo, lízatká, krumpľový cukor, ratluk, turecký med, salónky, bajadery. Ponúkal aj sušené silbašské klobásy a morušovicu.
- Slovenský evanjelický a.v. cirkevný zbor v Bielom Blate ponúkal pochúťky z rýb.
- Slovenský kultúrno-umelecký spolok hrdinu Janka Čmelíka sa predstavil svojimi gastronomickými špecialitami – tradičnými kífľami a ćuftami.
Chorvátsko
- Zväz Slovákov v Chorvátsku ponúkal opekané prasatá, chlebové lepníky, zemiakové placky polesňaky a domáce koláče. Na svojom stánku predstavili aj časopisy a publikácie Zväzu Slovákov v Chorvátsku, ako aj rôzne suveníry vyrobené zo šúpolia a z papiera. Slovenské kultúrne centrum Našice do Detvy pricestovalo s dvomi výstavami.
Francúzsko
- Spolok rodákov a priateľov Českých krajín a Slovenska (A.O.T.S. - Paríž) spolu s FS Nádeje ponúkli niekoľko francúzskych lahôdok: syr z Brie a Normandie, ružové víno, červené víno z Côtes du Rhône a Bordeaux, Pastis (anisová pálenka), Cognac... Ponúknli tiež knihu „Francúzsko – Slovensko“ od Clauda Baláža a Daniela Compagnona, kalendár, CD a DVD FS Nádeje.
Maďarsko
- Zväz Slovákov v Maďarsku návštevníkom Krajanského dvora predstavil gastronómiu a tradičnú kultúru Slovákov z povodia Galgy z obce Pišpek. Obyvatelia tejto obce sú známi tým, že sa zaoberajú poľnohospodárstvom a vinohradníctvom, tiež pestujú ríbezle a maliny. V Detve ponúkali vlastné gastronomické špeciality a predstavili sa aj prezentáciou miestneho folklóru.
Ukrajina
- Spoločnosť Slovákov Ľudovíta Štúra v Zakarpatsku ponúkla rôzne špeciality z mäsa, kotlíkový guláš, placky, šašlík, domácu klobásu, ale aj kvas či zeleninu na grile.
V programe otvorenia 5. krajanského dvora vystúpila dievčenská spevácka skupina Perla z Kovačice a Aradáčske meškárky. V sobotňajších programoch vystupovali Čibaj banda (Zoltán Berényi a Wolter Domonkos) z Maďarska, Katarína Mosnáková Bagľašová a Ľudmila Berediová Stupavská zo Srbska a ďalší. V záverečnom programe odovzdávania Ďakovných listov vystúpili kovačické Perly a akordeonista Vladimír Halaj.
Galéria
Počet zobrazení: 365x