Krajanský dvor 2018

hlavná foto

5. Krajanský dvor

6. – 8. júla 2018 v rámci 53. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve

Ponuka 5. Krajanského dvora

Srbsko

  • Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny na Krajanský dvor priviedla remeselníkov, ktorí odprezentovali tokárske a stolárske remeslo, výšivky tzv. „predkavých“ košieľ a starodávnu techniku pyrografie - techniku vypaľovania do dreva.
  • Matica slovenská v Srbsku sa na podujatí predstavila gastronomickými špecialitami z Báčskeho Petrovca a Hložian. Petrovčania pripravovali “pljeskavice” a klobásy, Hložančania kotlíkový guláš, kotlíkovú fazuľu a rybací paprikáš. Medovníčky a domáce koláče, tiež ručné práce ponúkalo združenie Zlaté remeslá a návštevníkom sa predstavil aj výrobca cirokových metiel z Báčskeho Petrovca.
  • Spolok kysáčskych žien ponúkal tradične jedlá kysáčskej kuchyne – kysáčsku sármu, starodávne domáce a kysnuté koláče, tiež kuchársku knihu, ktorá obsahuje návody na prípravu kysáčskych špecialít. Nechýbala ani kysáčska jablkovica, hroznovica, marhuľovica a hruškovica. Spolok ponúkol aj starodávne ručné práce – tkané obrusy, uteráky, šatky...
  • Kultúrne centrum Aradáč reprezentovali aradáčske meškárky, ktoré priniesli výšivky, háčkované a tkané veci, suveníry z dreva, skla a sadry, husacie pierka a krídla. Na dvore ponúkali škvarkové bagánike (pagáčiky), tvarohovo, makovo a orechovo rejteša (závin), langoše, pampúchy, cukríny, sadlové koláčiky, medovú pitu, bielu pitu, štangle, trutule, herovke, dobošovú tortu, orechovú tortu,  baraní paprikáš a domácu pálenku.
  • Asociácia slovenských spolkov žien sa predstavila s dolnozemskou sármou, bosnianskymi lepníkmi, makovými a orechovými závinmi. Vo dvore vyprážala oškvarky a predávala masť. MOMS Bajša ponúkal dolnozemské držky, dolnozemský baraní perkelt s kapustou, dolnozemský gril a tiež dolnozemský žitný dezert s medom.
  • MOMS Silbaš do Detvy priniesol tradičné cukrárske remeslo, lízatká, krumpľový cukor, ratluk, turecký med, salónky, bajadery. Ponúkal aj sušené silbašské klobásy a morušovicu.
  • Slovenský evanjelický a.v. cirkevný zbor v Bielom Blate ponúkal pochúťky z rýb.
  • Slovenský kultúrno-umelecký spolok hrdinu Janka Čmelíka  sa predstavil svojimi gastronomickými špecialitami – tradičnými kífľami a ćuftami.

Chorvátsko

  • Zväz Slovákov v Chorvátsku ponúkal opekané prasatá, chlebové lepníky, zemiakové placky polesňaky a domáce koláče. Na svojom stánku predstavili aj časopisy a publikácie Zväzu Slovákov v Chorvátsku, ako aj rôzne suveníry vyrobené zo šúpolia a z papiera. Slovenské kultúrne centrum Našice do Detvy pricestovalo s dvomi výstavami.

Francúzsko

  • Spolok rodákov a priateľov Českých krajín a Slovenska (A.O.T.S. - Paríž) spolu s FS Nádeje ponúkli  niekoľko francúzskych lahôdok: syr z Brie a Normandie, ružové víno, červené víno z Côtes du Rhône a Bordeaux, Pastis (anisová pálenka), Cognac... Ponúknli tiež knihu „Francúzsko – Slovensko“ od Clauda Baláža a Daniela Compagnona, kalendár, CD a DVD FS Nádeje.

Maďarsko

  • Zväz Slovákov v Maďarsku návštevníkom Krajanského dvora predstavil gastronómiu a tradičnú kultúru Slovákov z povodia Galgy z obce Pišpek. Obyvatelia tejto obce sú známi tým, že sa zaoberajú poľnohospodárstvom a vinohradníctvom, tiež pestujú ríbezle a maliny. V Detve ponúkali vlastné gastronomické špeciality a predstavili sa aj prezentáciou miestneho folklóru. 

Ukrajina

  • Spoločnosť Slovákov Ľudovíta Štúra v Zakarpatsku ponúkla rôzne špeciality z mäsa, kotlíkový guláš, placky, šašlík, domácu klobásu, ale aj kvas či zeleninu na grile.

 

V programe otvorenia 5. krajanského dvora vystúpila dievčenská spevácka skupina Perla z Kovačice a Aradáčske meškárky. V sobotňajších programoch vystupovali Čibaj banda (Zoltán Berényi a Wolter Domonkos) z Maďarska, Katarína Mosnáková Bagľašová a Ľudmila Berediová Stupavská zo Srbska a ďalší. V záverečnom programe odovzdávania Ďakovných listov vystúpili  kovačické Perly a akordeonista Vladimír Halaj. 

Galéria

Počet zobrazení: 365x