Krajanský dvor 2016
3. Krajanský dvor
8. – 10. júla 2016 v rámci 51. Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve
Ponuka 3. Krajanského dvora
Krajania na 3. Krajanskom dvore ponúkali množstvo gastronomických špecialít, ale aj remeselnícke výrobky a skvosty slovenskej ľudovej duchovnej kultúry.
- Z Rumunska do Detvy prišli Slováci z Bihorskej oblasti. Ponúkali šišky, zemjakové plácky a čerpotocké – bihorské klobásy.
- Z Maďarska prišli Slováci z regiónu Pilíš, ktorý je od Budapešti vzdialený 30 km. Nachádza sa v ňom 13 slovenských obcí, ktoré si dodnes zachovávajú svoje slovenské zvyky, kultúru a jazyk. Tím tvorili speváci a hudobníci, ktorý v programe predniesli pilíšske a novohradské slovenské piesne. Návštevníkom ponúkali špeciálne jedlo z obce Mlynky: fazuľovú polievku s veľkými haluškami a pražené halušky.
- Slováci žijúci v Srbsku žijú prevažne vo Vojvodine, a to v regiónoch Báčka, Banát a Sriem. V 3. ročníku Krajanského dvora sa z Báčky predstavili Petrovčania, Kysáčania a Laliťania, zo Sriemu Staropazovčania, Dobanovčania a Lužania, zatiaľ čo Banát zastúpovali Aradáčania. Okrem chýrečných petrovských klobás sa v areáli pripravovali jedlá z roštu a Nadlacké plnené makové koláče, Ženy z Kysáča navarili chýrečnú kysáčsku sármu a ženy z Lugu batôšťoke a furkovce. Slováci z Aradáča pripravili škvarkové bagánike (pagáčiky), rejteša (závin), langoše, baraní paprikáš a na osládenie ponúkli pampúchy, cukríny, sadlové koláčiky, medové kocky, štangle, trutule, herovke, Dobošovú tortu a tiež miestne biele a červené víno. Z prostredia Slovákov žijúcich v Srbsku si návštevníci mali možnosť pozrieť výrobcu cirokových metiel z Báčskeho Petrovca, výrobcu huslí z Kovačice, pletenie zo šúpolia z Lalite, pirografiu a maľovanie tanierov zo Starej Pazovy, umelecko-remeselnícke výrobky z Aradáča a Dobanoviec.
- Z Chorvátska sa predstavili tri miestne organizácie Matice slovenskej: MS Ilok, MS Radoš a MS Josipovec. Ponúkali Ilocký ćevap (teváp), chlebové lepníčky, kotlíkovú fazuľu, kapra v rašliach a opekali prasatá. Ponúkali aj sladkosti a to koláče a uštipak. Slováci z Chorvátska predstavili aj výrobky zo slamy, drôtu a skla.
- Z prostredia Slovákov žijúcich v Poľsku do Detvy prišli Slováci z Jurgova. Pripravovali bryndzové halušky a moskole. Moskoľ je tradičné goralské jedlo, ktoré sa trhá a natiera maslom alebo bryndzou, cesto sa pripravuje zo zemiakov.
- Slováci žijúci vo Francúzsku na Krajanský dvor ponúkali syr z Brie, Cantalu a Touraine, mäsové výrobky z Auvergne a zo Sarthe, ružové víno z Languedocu, červené víno z Côtes du Rhône, horčicu z Dijonu a uhorky z Bourgogne.
V kultúrnom programe vystúpila dychovka z Jurgova (Poľsko), speváci z Mlynkov, ktorí predniesli pilíšske a novohradské slovenské piesne (Maďarsko), za Slovákov v Chorvátsku zaspievala Kata Menďanová a za Slovákov zo Srbska vystúpili Aradáčske meškárky, Slováci z Francúzska predstavili knihu „Francúzsko – Slovensko“ autorov Clauda Baláža a Daniela Compagnona, tiež CD a DVD Folklórneho súboru Nadeje. Z Francúzska pricestovalo aj kvarteto Rodostrom, ktoré má v repertoári úpravy slovenských ľudových piesní.
Viac v príspevku Atmosféra Krajanského dvora v gescii ÚSŽZ nadchla návštevníkov 51. Podpolianskych folklórnych slávností v Detve
Galéria
Počet zobrazení: 359x