Krajanský dvor 2015

hlavná foto

2. Krajanský dvor

10. – 12. júla 2015 v rámci 50. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve

Ponuka 2. Krajanského dvora

Druhý ročník Krajanského dvora predstavil pestrý gurmánsky, národopisno-folkloristický a kultúrno-poznávací program, ktorý prezentovali krajania z Maďarska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Krajania ponúkali:

  • Maďarsko (Slovenský Komlóš, Terany): suché údené klobásy, komlóšsku pálenku, jedinečné múčniky - studenie kifle lekvárové a orechové, špricke, lahôdkovú kukuricu s makom a medom, zemiakové placky „lapčanky“, paličkované výšivky, výrobky maľované na skle a ďalšie pokrmy a artefakty ľudového umenia.
  • Rumunsko (Nadlak): nadlackú trvanlivú klobásu, zabíjačkové pochúťky (šunku, škvarky, slaninu, mäsové špeciality, guláš), koláče, „duchovnú poživeň“ – tituly z knižnej vydavateľskej produkcie a časopisy. Kompletná ponuka v nadlackom nárečí: nadlacký tarhoňový paprikáš s klbásou, nadlackie škvarke, nadlackie šiflíčke, nadliacke brdovce, nadlacká tarhoňa, nadlackie herovke, nadlackie kysnutie haluške, sadlovie kifle, škvarkovie bagáne, griliáš a ďalšie dobroty.
  • Srbsko (Aradáč, Báčsky Petrovec, Biele Blato, Dobanovce, Kovačica, Kysáč): petrovské údené klobásy, petrovský guláš, údené rybie klobásy, kysáčsku sarmu, rybací guláš, dobanovskú fazuľovú pochúťku, balkánsku fazuľu na padinský spôsob, pleskavicu, čevabčiči, biele a červené víno, pálenku, výnimočné múčniky: rejteša (štrúdľu), sadlovie kifle (koláčiky s prísadou bravčového sadla), herovky (fánky), geledine (knedle so slivkami), pampuchy, šapy, trutule, šusťovniky, slané bagániky (pagáčiky) a mnohé ďalšie chutné pokrmy, ďalej ľudovoumelecké výrobky (výšivky, tkané textílie, ručné práce, suveníry), kumšt kovačických majstrov insitného maliarstva, artefakty drevorezbára, zručnosť výrobcu huslí, fortieľ remeselníka – výrobcu metiel, príťažlivosť turizmu Obce Kovačica, ako aj podnetných a zaujímavých hostí - ľudových umelcov, hudobníkov a spevákov...
  • Chorvátsko (Josipovec, Markovec, Našice, Soľany): pečené prasiatko, klobásy, zabíjačkové produkty, sušené mäso, oškvarky, kapra na ohni, zemiakové placky, koláče, slivovicu, orechový likér, ľudovo-umelecké výrobky, produkciu z vydavateľskej činnosti, prezentáciu časopisu Prameň.

 

V moderovanom programe na javisku vystúpili: Ľudová hudba Svrčkovci z Maďarska, Duša fujary zo Slovenska, Aradáčske meškárky, Katarína Bagľašová Mosnáková, Ľudmila Berediová Stupavská a Ondrej Maglovský zo Srbska, tanečníci SKOS Ľudovíta Štúra z Iloku a Tatjana Buchová  - fujaristka z Markovca Našického z Chorvátska.  

Viac v príspevku Zaplesalo srdce, zarosili sa oči: príbehovo-folklórna Krajanská nedeľa a zážitkovo-gurmánsky Krajanský dvor priblížili posolstvá Slovákov z Dolnej zeme

 

Galéria

Počet zobrazení: 367x