Dolnozemský dvor 2014

hlavná foto

1. Dolnozemský dvor

11. - 13. júla 2014 v rámci 49. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve

Ponuka 1. Dolnozemského dvora

ÚSŽZ vyzval krajanské spolky, združenia, organizácie, kolektívy, skupiny i jednotlivcov na predkladanie návrhov na ich účasť v tomto projekte. Vybraným účastníkom ÚSŽZ prispel na náklady spojené s dopravou na Dolnozemský dvor, ako aj na ubytovanie v meste Detva. V prvom ročníku Dolnozemského dvora sa návštevníkom odprezentovali krajania z Maďarska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Ponúkali nasledovné špeciality:

  • Maďarsko (Békešská Čaba, Slovenský Komlóš, Veňarec): suché údené „klbásy“, pečené čerstvé „klbásy“, plnenú kapustu, opražené rezance s bryndzou, ukážky prípravy domácich rezancov a svadobných cestovín, svadobný koláč – radostník, predaj ľudových výšiviek a tkaných textílií.
  • Rumunsko (Čerpotok - oblasť Bihor): bihorský paprikáš, podávaný v minulosti na slovenských svadbách v obciach Bihora, orechové, makové a zmiešané koláče.
  • Srbsko: (Aradáč, Báčsky Petrovec, Kysáč): svadobné koláče, „ťahanô rejteša“ (tradičná ťahaná štrúdľa), „sadlovie kifle“ (buchty z vláčneho cesta s prísadou bravčového sadla), „herovke“ (fánky), petrovskú svadobnú kapustu, údené petrovské „klbásy“, čerstvé petrovské "klbásy", baraní guláš, kysáčsku sármu a ďalšie dobroty.
  • Chorvátsko (Josipovac, Jurjevac, Rijeka): vysmážané kalamáre a malé morské rybky, pršut, syr v olivovom oleji, mladé pečené prasiatko, klobásy, prímorské špeciality a koláče.

V rámci 1. Dolnozemského dvora odznel aj moderovaný program, v ktorom vystúpili Aradáčske meškárky, ľudová hudba Svrčkovci zo Šalgotarjánu, sestry Komjáthiové z Veňarca a Ildika Očovská z Békešskej Čaby. Odvážnejší si mohli aj zatancovať v programe Škola tancov z Dolnej zeme.

Viac v príspevku Dolnozemci pod Poľanou

 

Galéria

Počet zobrazení: 371x