PREČO MÁM RÁD SLOVENČINU, PREČO MÁM RÁD SLOVENSKO

 

 

 

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Štátny pedagogický ústav, SPN – Mladé letá, Matica slovenská, Vydavateľstvo Matice slovenskej, Spolok slovenských spisovateľov, Jazykovedný ústav Ľ. Štúra  SAV a Úrad pre Slovákov žijúcich v  zahraničí


v y h l a s u j ú   17.   r o č n í k   c e l o š t á t n e j   l i t e r á r n e j   s ú ť a ž e 
s   m e d z i n á r o d n o u   ú č a s ť o u

 

Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

 

Cieľom súťaže je podchytiť, rozvíjať a prehĺbiť záujem detí a mládeže o slovenčinu a Slovensko, o významných dejateľov Slovenska a svojho kraja, o miestne spoločenské a kultúrne problémy a nárečia formou slohových úloh, pokusov o umelecké vyjadrenie myšlienok v podobe prozaických žánrov a básní. Tento ročník sa bude niesť v znamení 180. výročia narodenia Jána Bottu, 160. výročia narodenia Pavla Országha Hviezdoslava, 160. výročia úmrtia Jána Hollého, 100. výročia narodenia Margity Figuli, 90. výročia narodenia Márie Ďuríčkovej, 90. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika a 90. výročia založenia slovenského gymnázia v Báčskom Petrovci v Srbsku.

 

Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci všetkých typov a druhov základných a stredných škôl na území Slovenskej republiky prostredníctvom škôl a iných subjektov a v zahraničí prostredníctvom spolkov, organizácií a škôl Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Súťažné práce sa budú posudzovať v štyroch kategóriách. V troch sa posudzujú práce žiakov zo škôl na Slovensku takto: v 1. kategórii sa posudzujú práce žiakov 1. stupňa ZŠ, v 2. kategórii práce žiakov 2. stupňa ZŠ a žiakov 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií a v 3. kategórii práce žiakov stredných škôl. V 4. kategórii sa posudzujú práce žiakov zo zahraničia.

Do celoštátneho kola postúpi maximálne päť súťažných prác v každej kategórii z jednej školy. Na každom exemplári súťažnej práce a na prihláške musia byť nevyhnutne tieto identifikačné údaje: meno            a priezvisko žiaka, ročník, typ a adresa školy, meno a priezvisko učiteľa slovenčiny a pečiatka školy. Každá súťažná práca musí byť vyhotovená v štyroch exemplároch. Školy a ostatní prihlasovatelia zodpovedajú za to, že zaslané práce sú prácami súťažiacich žiakov, neboli už posudzované v tejto súťaži a v iných súťažiach, ako aj za dodržanie všetkých súťažných podmienok. Pri nedodržaní súťažných podmienok sa práce nebudú hodnotiť v celoštátnom kole súťaže.

Organizačný poriadok súťaže je uverejnený na internetovej stránke Štátneho pedagogického ústavu http://www.statpedu.sk/.

 

Vybrané súťažné práce do celoštátneho kola treba zaslať do 15. januára 2009 (zahraniční účastníci do 28. februára 2009) v štyroch exemplároch a s vyplnenou prihláškou na adresu: Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, 830 00 Bratislava, heslo PREČO MÁM RÁD SLOVENČINU, PREČO MÁM RÁD SLOVENSKO.

Záujemcovia o súťaž môžu získať ďalšie informácie o súťaži v ŠPÚ (mejl: marta.mancova@statpedu.sk) a prihlášky na internetovej adrese http://www.statpedu.sk/.

 

Odborné poroty určia v každej kategórii kandidátov na Hlavnú cenu, na Cenu poroty a na Čestné uznanie. Môžu udeliť v každej kategórii aj Osobitnú cenu poroty. Osobitne ocenia učiteľov a školy podľa počtu a úrovne súťažných prác žiakov.

 

Slávnostné vyhlásenie výsledkov 17. ročníka súťaže bude v júni 2009 v Nových Zámkoch pri príležitosti Cyrilo-metodských dní slovenského písomníctva a kultúry.



Za vyhlasovateľov súťaže PhDr. Július Hauser, riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu

 

 


Počet zobrazení: 1183x